Vina Cormons (Collio DOC)
Grad Cormons i okolica poznati su po vrhunskim vinima i sve se vrti oko toga. Iznimno snažno razvijeno vinogradarstvo koje proizvodi vina zaštićenog porijekla.
Odmah čim izađete iz centra grada, ulazite u brdoviti kraj Collio, što u prijevodu znači "Brda" ili kako Slovenci nazivaju "Goriška brda". Tu se nalaze svi vinari ovog kraja koji bez obzira koju vrstu vina proizvode imaju istu oznaku, a to je Collio Goriziano DOC.
Proizvode se pretežno bijela vina i to Ribola Gialla, Chardonay, Malvazija, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc. Poznato bijelo aromatično vino Collio Bianco nadaleko se hvali kao i roze Collio Rosso (mješavina merlota, cabernet franka i cabernet sauvignona).
Detaljnije o svim vrstama vina kraja OVDJE
Nebi bilo pravedno reći da se vina proizvode samo nesporedno u brdima iznad grada Cormons. No, tu se nalazi najviše vinara i nekako grad Cormons je u turističku ponudu uvrstio gradske vinoteke ali i vinsku cestu koja vodi od grada kroz naselja, i sela u brdima. Tu turisti posjećuju vinogradare i njihove podrume.
Collio Goriziano DOC je potez od slovenske granice i između gradova Cormons, Prepotto i Gorizia. Dobro je znati, da se često za vinsku regiju upotrebljava samo skraćenica "Collio" i da se ta skraćenica ne odnosi na vrstu vina nego na područje kojoj pripada više vrsta vina s tom oznakom.
Ozbiljan pristup proizvodnji vina kao i vrhunsku ponudu prepoznali su i veliki svjetski časopisi pa stoga, lako je pronaći članke koji pišu o vinima ovog kraja. Tako se piše o vinaru Mariu Schiopettu koji je prvi uveo njemački način proizvodnje vina i to hladnom fermentacijom, čime se pospješila kvaliteta vina. Klasifikacijski, Collio vina su druga po redu najbolja vina Italije.
Sami Talijani kažu, da je Collio Gorriziano DOC jedna od najboljih talijanskih regija koje proizvode bijelo vino.
Bitno je naglasiti, kako nebi došlo do zabune, da se oznaka vina Collio Goriziano DOC proteže na zapadu do rijeke Jidrio gdje djeluju drugi vinari pod oznakom Colli Orientali del Friuli. Na jugu pak graniče s vinarima koji proizvode vina s oznakom Isonzo del Friuli DOC.
Od vinoteka, tu je najpoznatija "Enoteca di Cormons" (video). Vinoteka predstavlja 34 lokalna proizvođača i zapravo, tu ćete pronaći sve na jednom mjestu ako niste veliki avanturista za istraživanje okolnih brda i vinara. Vječito pun lokal koji uz vino nudi i lokalne delicije- razne vrste salama, sireva, dimljene pastrve, kuhane šunke s domaćim hrenom itd.
U gradu su još vinoteke "Cantina Cormons" i "Ronco del Gelso".
Časopis Guardian pak hvali vinara Paola Caccesea koji na 6 hektara proizvodi desetak vrsta vina, a izdvajaju voćno vino od grožđa Muller-Thurgau kao i voćni traminac. Muller Thurgau nemoguće je pronaću u Hrvatskoj ali zato naši susjedi Slovenci itekako imaju dobra vina od te sorte.
Izvan grada, smjestila se poznata ruralna "Osteria Cantiniere"(via Bellini 61, Cormons). Predstavljaju čak 150 vinara. Ovdje je moguće pronaći nešto lošija vina, što ne znači da nisu kvalitetna, nego je ljestvica dignuta visoko pa je teško to pratiti, ali su zato cijene vrlo korektne (oko 4€ litra rinfuze pa na dalje).
Kako sam gore u tekstu spomenuo, ovaj kraj ima veliki utjecaj gastronomije iz Habsburške Monarhije pomiješan s talijanskom kuhinjom što se može okusiti u ovom lokalu. Jelovnik se svakodnevno mijenja i spravlja se od svježih lokalnih sezonskih namirnica, a posebnosti su špagete s kobasicama, svinjetina s kiselim kupusom, pečena teletina i sl. Dakle, nikako tipična talijanska kuhinja.
Iako vrata često nisu otvorena za degustaciju, vinski podrum "Branko", izdvaja se jer je nekoliko puta dobio nagradu za najbolje bijelo vino pod nazivom "Branko Collio Pinot Grigio".
U okolici Cormonsa u selima i naseljima u krugu 5 kilometara nalazi se nekoliko poznatih vinarija i farmi KLIKNI OVDJE
Grad Cormons i okolica poznati su po vrhunskim vinima i sve se vrti oko toga. Iznimno snažno razvijeno vinogradarstvo koje proizvodi vina zaštićenog porijekla.
Odmah čim izađete iz centra grada, ulazite u brdoviti kraj Collio, što u prijevodu znači "Brda" ili kako Slovenci nazivaju "Goriška brda". Tu se nalaze svi vinari ovog kraja koji bez obzira koju vrstu vina proizvode imaju istu oznaku, a to je Collio Goriziano DOC.
Proizvode se pretežno bijela vina i to Ribola Gialla, Chardonay, Malvazija, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc. Poznato bijelo aromatično vino Collio Bianco nadaleko se hvali kao i roze Collio Rosso (mješavina merlota, cabernet franka i cabernet sauvignona).
Detaljnije o svim vrstama vina kraja OVDJE
Nebi bilo pravedno reći da se vina proizvode samo nesporedno u brdima iznad grada Cormons. No, tu se nalazi najviše vinara i nekako grad Cormons je u turističku ponudu uvrstio gradske vinoteke ali i vinsku cestu koja vodi od grada kroz naselja, i sela u brdima. Tu turisti posjećuju vinogradare i njihove podrume.
Collio Goriziano DOC je potez od slovenske granice i između gradova Cormons, Prepotto i Gorizia. Dobro je znati, da se često za vinsku regiju upotrebljava samo skraćenica "Collio" i da se ta skraćenica ne odnosi na vrstu vina nego na područje kojoj pripada više vrsta vina s tom oznakom.
Ozbiljan pristup proizvodnji vina kao i vrhunsku ponudu prepoznali su i veliki svjetski časopisi pa stoga, lako je pronaći članke koji pišu o vinima ovog kraja. Tako se piše o vinaru Mariu Schiopettu koji je prvi uveo njemački način proizvodnje vina i to hladnom fermentacijom, čime se pospješila kvaliteta vina. Klasifikacijski, Collio vina su druga po redu najbolja vina Italije.
Sami Talijani kažu, da je Collio Gorriziano DOC jedna od najboljih talijanskih regija koje proizvode bijelo vino.
Bitno je naglasiti, kako nebi došlo do zabune, da se oznaka vina Collio Goriziano DOC proteže na zapadu do rijeke Jidrio gdje djeluju drugi vinari pod oznakom Colli Orientali del Friuli. Na jugu pak graniče s vinarima koji proizvode vina s oznakom Isonzo del Friuli DOC.
Od vinoteka, tu je najpoznatija "Enoteca di Cormons" (video). Vinoteka predstavlja 34 lokalna proizvođača i zapravo, tu ćete pronaći sve na jednom mjestu ako niste veliki avanturista za istraživanje okolnih brda i vinara. Vječito pun lokal koji uz vino nudi i lokalne delicije- razne vrste salama, sireva, dimljene pastrve, kuhane šunke s domaćim hrenom itd.
U gradu su još vinoteke "Cantina Cormons" i "Ronco del Gelso".
Časopis Guardian pak hvali vinara Paola Caccesea koji na 6 hektara proizvodi desetak vrsta vina, a izdvajaju voćno vino od grožđa Muller-Thurgau kao i voćni traminac. Muller Thurgau nemoguće je pronaću u Hrvatskoj ali zato naši susjedi Slovenci itekako imaju dobra vina od te sorte.
Izvan grada, smjestila se poznata ruralna "Osteria Cantiniere"(via Bellini 61, Cormons). Predstavljaju čak 150 vinara. Ovdje je moguće pronaći nešto lošija vina, što ne znači da nisu kvalitetna, nego je ljestvica dignuta visoko pa je teško to pratiti, ali su zato cijene vrlo korektne (oko 4€ litra rinfuze pa na dalje).
Kako sam gore u tekstu spomenuo, ovaj kraj ima veliki utjecaj gastronomije iz Habsburške Monarhije pomiješan s talijanskom kuhinjom što se može okusiti u ovom lokalu. Jelovnik se svakodnevno mijenja i spravlja se od svježih lokalnih sezonskih namirnica, a posebnosti su špagete s kobasicama, svinjetina s kiselim kupusom, pečena teletina i sl. Dakle, nikako tipična talijanska kuhinja.
Iako vrata često nisu otvorena za degustaciju, vinski podrum "Branko", izdvaja se jer je nekoliko puta dobio nagradu za najbolje bijelo vino pod nazivom "Branko Collio Pinot Grigio".
U okolici Cormonsa u selima i naseljima u krugu 5 kilometara nalazi se nekoliko poznatih vinarija i farmi KLIKNI OVDJE